Reklama
 
Blog | Jan Kolář

Fau Cvaj letí ke hvězdám

Nestává se moc často, aby naše hlavní televizní stanice vysílaly večer něco kloudného. Tím méně se to dá čekat v letní okurkově-reprízové sezóně. Ovšem Česká televize nám přece jen nabídla jeden velmi zajímavý pořad: seriál o kosmických letech. Dokumentární seriál, aby bylo jasno. I když, jak se to vezme. Autoři ho pojali trochu netradičně.

Nedávno si jedna moje kolegyně z práce stěžovala, že poslední dobou hrozně flákám blog. Nedá se nic dělat, musím se ted věnovat jiným literárním žánrům, a také už se vidím na dovolené, na kterou doufám zmizím dřív, než začne foukat ze strnišť. Na podzim vám prázdninovou odmlku snad vynahradím. Jak se hezky česky říká – stay tuned. Určitě budu chtít napsat, co se mi nejvíc líbilo v přírodovědeckém muzeu v Chicagu, co zas vyšlo v poslední době za knihy, jak nejistý je ropný plamen, a proč si vychutnávám čtení knihy o alchymii, ačkoliv jsem seriózní přírodovědec.

A teď už k seriálu. Jmenuje se Závody v dobývání vesmíru a vznikl v roce 2005 v BBC. O jeho tématu, tedy soupeření USA a SSSR v letech do vesmíru, se už toho napsalo a natočilo hodně. Tuhle historii tedy asi všichni známe, alespoň v hrubých rysech. Nebudu tady proto opakovat fakta. Jen upřesním, že seriál má čtyři díly, rozdělené podle důležitých etap technického pokroku v kosmonautice. První byl o první opravdové raketě na světě. Tou byla bohužel nacistická V2, která nelétala s lidmi do vesmíru, ale s náloží výbušniny, obvykle do Londýna. Nicméně její vývoj otevřel možnosti pro konstrukci opravdových kosmických raket. V2 a především její konstruktéři se po druhé světové válce stali „válečnou kořistí" Američanů a Rusů. Hlavní konstruktér, Wernher von Braun, se vzdal se svými blízkými spolupracovníky Američanům a přesídlil do USA. Rusové také přesvědčili některé německé inženýry ke spolupráci, a ti pak pracovali v Rusku spolu s domácím týmem Sergeje Koroljova. Rané americké i ruské rakety tedy vznikly vylepšením německé „tajné zbraně". Druhý díl popisoval další etapu závodu – soutěž o to, kdo první vypustí družici na oběžnou dráhu Země. Ještě nás čekají epizody o prvních letech s lidskou posádkou (už dnes, 14. srpna) a o cestě na Měsíc.

Co je ale natolik zajímavého na dalším dokumentu o dějinách kosmonautiky? Tohle už tu všechno bylo a čekat nějaká nová pikantní odhalení z ruských a amerických archivů asi také není reálné; železná opona a s ní i přísné utajování přece jen padly před dlouhými sedmnácti lety. Přináší tento seriál vůbec něco pozoruhodného? Rozhodně ano – dobře se na něj dívá. Tvůrci ho totiž pojednali jako osobní příběh, jakýsi souboj na dálku mezi von Braunem na jedné a Koroljovem na druhé straně. To je poněkud zjednodušené, ovšem v dokumentu dost účinné. Takový typ vyprávění vždycky zaujme. A je pravda, že někdy byl kosmický závod opravdu dramatický a boj o prvenství hodně těsný. Na takovou poutavou „story", která udrží pozornost diváků, se pak dají dobře navěsit nějaká fakta, archivní záběry a podobně.

Reklama

Jak ale dostat do televizního dokumentu příběh živých lidí, který nezachycují žádné dobové filmové materiály? Hodně dokumentů si pomáhá hranými rekonstrukcemi. Autoři Závodů v dobývání vesmíru jen dotáhli tenhle postup do důsledků, takže celý jejich seriál je jedna velká hraná rekonstrukce. Je pravda podkreslená mluveným komentářem a občas proložená archivními záběry, ale naprosto dominuje. Dokonce se mi zdá, že ačkoli jde „jen" o dokument, hrají herci docela přesvědčivě. I dialogy, přestože spíš krátké, působí poměrně autenticky. Máte dojem, že tahkle se věci opravdu mohly stát.

Netroufám si vyjadřovat se k odborné úrovni filmu, nejsem historik. Nicméně pokud mohu soudit, snaží se o objektivitu. Například nezastírá, že von Braun byl nejen skvělý technik a vědec, ale také kariérista, který se neváhal spojit s nacistickým režimem, aby si splnil své sny o raketách a letech do vesmíru. Fakta tedy nejsou překrucována kvůli snaze vytvořit hezčí příběh, než byla realita. I proto vám seriál doporučuji.

Závody v dobývání vesmíru
ČT1, od 31. 7. 2007 každé úterý ve 20:00
4 díly po cca 50 min

Hodnocení (0 až 10 bodů): 8 (dojem z prvních dvou dílů)