Reklama
 
Blog | Jan Kolář

Věda hrou v Techmanii

Konečně jsme se dočkali. Česká popularizace vědy měla dosud jeden citelný handicap. Chybělo interaktivní vědecké muzeum, kde by mohli návštěvníci sami „experimentovat" s exponáty, a tak se na vlastní kůži seznámit s různými přírodními jevy či zákonitostmi. Podobné instituce jsou ve vyspělejších zemích naprosto běžné. Je skvělé, že se v listopadu podařilo otevřít první muzeum tohoto typu i u nás. Byl jsem se v něm podívat a opravdu jsem si vyhrál. Která technická hračička získala mou soukromou cenu pro nejefektnější exponát?

 

Netradiční muzeum

Vědecké muzeum, založené na interaktivitě, není nijak nová koncepce. Nejstarší vzniklo v roce 1969 v San Franciscu a dnes je jich ve světě kolem tří set. V našich krajích je to však instituce natolik nová, že nemá ještě ani český název. Zakladatelé toho prvního označují svůj výtvor anglickým termínem „science center". „Vědecké muzeum" je můj pokus o překlad a zároveň o rehabilitaci slova muzeum, což nemusí být vždycky budova napěchovaná nudnými vitrínami.

České vědecké muzeum se jmenuje Techmania a sídlí v Plzni. Zajímaví jsou zakladatelé: Škoda Holding a Západočeská univerzita. Univerzitu není těžké pochopit, ale proč strojírenská firma financuje něco zjevně nevýdělečného? Podle vedení Škodovky proto, že chtějí povzbudit zájem o studium technických oborů. Nedostává se jim mladých inženýrů, takže propagací vědy řeší vyloženě praktický problém. Snad i dalším firmám nebo politikům dojde, že muzea a popularizace vědy nejsou neužiteční požírači peněz.

Reklama

Techmania se budovala několik let. Projekt není malý: od roku 2006 do něj donátoři věnovali 135 miliónů korun a Škodovka jednu středně velkou budovu. Muzeum je v provozu od 4. listopadu. Byl jsem na něj hodně zvědavý, proto jsem se o víkendu vypravil do Plzně. Pokud budete chtít Techmanii najít, klíčové heslo je „Škoda, pátá brána". Přesně tam musíte dojet autem nebo vystoupit na stejnojmenné zastávce autobusu.

Na vrátnici vás potom pustí do škodováckého areálu. Techmania je umístěna v jedné z bývalých továrních hal. Budova je čerstvě zrekonstruovaná – bohužel jen z poloviny. Ovšem v dalších letech se plánuje podstatné rozšíření muzea. Předpokládám, že do té zatím neopravené půlky, která tedy časem také prokoukne.

 

Uvnitř Techmanie

Výstavní prostor je rozdělen na několik částí. Do prosince je k vidění slovenská putovní výstava Vědecká hračka. S hračkami, které využívají různé matematické a fyzikální fígle, se můžete vy nebo vaše děti dosyta vyblbnout. U všech je návod k použití a vysvětlení, jak vlastně fungují.

Do srpna 2009 potrvá druhá výstava, evropský projekt Patentováno přírodou. Přiblíží vám rafinovaná technická řešení původně „vymyšlená" zvířaty či rostlinami a později napodobená lidmi. Najdete tu asi deset témat, třeba suchý zip (inspirovaný semeny lopuchu) nebo netopýří orientaci pomocí ultrazvuku. Celkově docela zajímavé. Nejsem si však jistý, jestli v některých případech vynálezci a konstruktéři skutečně kopírovali přírodu, nebo jen nezávisle využili stejné principy jako ona. Také by neuškodilo trochu zpřehlednit texty.

Dále tu mají stálou expozici o historii Škody Plzeň. Je poměrně skromná, nicméně milovníci techniky si přijdou na své. Uvidí dobové fotografie, dokumentární filmy, modely lokomotiv a podobně. Hlavní lákadla jsou parní turbína z roku 1922 a přesné modely auta Škoda Superb, používané při jeho vývoji (já vím, že auta dělá mladoboleslavská Škodovka, ale prostě tu jsou…). Mě strojírenství moc neoslovuje, ovšem dozvěděl jsem se zajímavé historické informace. Věděli jste například, že plzeňská firma byla za Rakouska-Uherska především zbrojním gigantem?

 

Fyzika hrou

Teď už k hlavní části Techmanie, pojmenované Edutorium. Skládá se ze zhruba šedesáti interaktivních exponátů, které názorně předvádějí různé fyzikální principy. Zastoupeny jsou hlavně mechanika, optika, elektromagnetizmus a akustika. Tři objekty jsou matematické: demonstrují Pythagorovu větu, těleso zvané hyperboloid a perspektivní projekci.

V čem spočívá interaktivita? Každý exponát musíte nějak ovládat nebo uvést do chodu. U všech jsou texty s instrukcemi, popisem toho, co by se mělo dít, a fyzikálním vysvětlením. Někdy je připojeno i pár vět o využití příslušného jevu ve vědě nebo v praxi.

Například jste se jistě učili, že ve vakuu padají všechny předměty stejně rychle. Tady se o tom můžete přesvědčit. Peříčko a kuličku nejdřív necháte padat dlouhou průhlednou trubicí při normálním tlaku vzduchu, pak spustíte vývěvu, vzduch odsajete a zopakujete. Vážně to funguje. Popis několika dalších „hraček" najdete na webu Edutoria v sekci Exponáty.

Mě nejvíce zaujaly tři aparáty. Jeden „zviditelňoval" zvukové vlny pomocí prskající tekutiny. Druhý objasňoval, proč je obloha modrá: protože se v atmosféře nejvíc rozptyluje modré světlo, což lze efektně přiblížit pomocí válce naplněného želatinou.

Pomyslnou hlavní cenu vyhrálo zařízení pro pozorování emisních spekter. Sestává z výbojkových trubic naplněných plyny několika prvků (hélium, neon a další). Vyberete si výbojku, zapnete ji a podíváte se na její světlo přes difrakční mřížku nebo jednoduchým spektrometrem. Světlo se rozloží na nádherné emisní čáry v krásně čistých barvách. O tom jsem miliónkrát četl v učebnicích, ale nikdy neviděl na vlastní oči. Může se mi někdo divit, že jsem tady vydržel dlouho a ještě se vrátil?

 

Jasný tip na výlet

Techmania se zaměřuje hlavně na starší děti a středoškoláky. Jiní o „škole hrou" mluví, tady ji uvádějí do života, což je skvělé. Rozhodně nezavrhuji učebnice, ale učit se z vlastních zážitků je nejlepší. Některé „atrakce" jsou velmi jednoduché, snadno pochopitelné i pro malé děti. Ovšem také dospělí si přijdou na své. V muzeu jsem viděl hodně lidí od předškolních mrňousů až po dědečky a zdálo se, že si všichni opravdu užívají.

Důležitou roli zde mají průvodci. V pracovních dnech asi hlavně provádějí školní výpravy. V sobotu jsem žádné organizované skupiny nepotkal, zato přišla spousta rodičů s potomky. Průvodci radili tápajícím návštěvníkům a průběžně opravovali porouchané exponáty. Málo platné, děti dokážou nechtěně zničit naprosto cokoliv.

Edutorium mě nadchlo, nicméně má pár drobných vad. Několik exponátů nefungovalo přesně podle očekávání, dva nebo tři byly úplně mimo provoz. Ovládací tlačítka (hlavně ta reagující na dotyk místo na zmáčknutí) se někdy chovala mírně nevyzpytatelně. Některé vysvětlující texty by se daly napsat i lépe; především by pomohlo použít obrázky. Rád bych věřil, že tohle jsou jen dětské nemoci, které zaměstnanci časem vyřeší.

Bylo by užitečné mít v hale více průvodců: kvůli pomoci návštěvníkům i kvůli mírnění jejich sklonů k destrukci. Pro hloubavější zájemce by bylo vhodné ke stávajícím textům přidat o něco podrobnější vysvětlení prezentovaných fyzikálních jevů. Po plánovaném rozšíření představí Techmania doufám i jiné přírodovědné obory než fyziku – bude-li to technicky schůdné. (Já bych třeba měl pár nápadů z rostlinné biologie…)

Vědecké muzeum je vynikající myšlenka, kterou v Plzni dokázali velmi dobře zrealizovat. Takže pouvažujte o návštěvě, ať už s dětmi, nebo bez nich. Ale pozor! Vyhraďte si nejméně půl dne, abyste si mohli všechno pořádně osahat. Já v Techmanii úplně ztratil pojem o čase a nakonec tam strávil přes pět hodin. Ovšem nelituji toho.

 

Techmania
Areál Škoda, Plzeň
otevřeno 9 – 17 hodin, celoročně (kromě 1. 1., 25. 12. a prvního týdne v září)
110 Kč

Hodnocení (0 až 10 bodů): 7