Reklama
 
Blog | Jan Kolář

Svět knihy 2007 – knižní tipy od nakladatelů, 2. díl

Dnes mám pro vás dokončení mé ankety z veletrhu Svět knihy Praha. U stánků nakladatelství jsem se ptal: „Jaké zhruba dvě populárně-naučné knihy, které jste v poslední době vydali nebo připravujete k vydání, jsou natolik výjimečné, že byste je doporučili mým čtenářům?" Z odpovědí vznikla docela pestrá přehlídka novinek. Můžete si počíst mimo jiné o kamenech, počasí, Madagaskaru i německé literatuře.

Na úvod připomínám, co už jsem psal v prvním dílu. Tentokrát jsem knihy výjimečně nevybíral já, ale jednotliví nakladatelé. Snažil jsem se obejít všechny důležitější, kteří vystavovali na veletrhu, ovšem nedělám si nárok na úplnost.

Mladá fronta
P. Jahoda: Velké africké dobrodružství. Etiopie – cesta ke kmeni Nyangátomů.
Zajímavý cestopis, jehož název říká vše podstatné.
F. Fediuk: Hovory s kamením. Tady mi nakladatelství ušetřilo práci, protože Hovory s kamením jsem vám chtěl sám doporučit ve svých příštích knižních novinkách. Český geolog zde vypráví o nerostech a horninách z různých úhlů pohledu. Nejen že se přivzděláte v geologii, ale dozvíte se i odpovědi na veskrze praktické otázky: třeba jaký kámen je nejlepší do betonu, nebo proč staré sochy tolik trpí v městském ovzduší.

Albatros
Normálně na blogu dětské vzdělávací knihy nerecenzuji, protože si moc netroufám je posuzovat. Ono je dost těžké odhadnout, jestli se nějaký titul bude dětem určitého věku líbit a zda si zároveň z četby odnesou užitečné informace. Expozice Albatrosu mě ale trošku vrátila do dětsví, takže jsem se poptal i tam. Co mi doporučili?
H. Hemme: Kolumbovo vejce a jiné záludné hříčky. Knížka matematických a logických hádanek až hlavolamů, která procvičí schopnost kreativního řešení problémů. Pro čtenáře od 12 let – nicméně čtenáře dostatečně trpělivé, protože některé úlohy jsou vážně zapeklité.
B. Delalandre: Cesta kolem světa. Atlas světa pro nejmenší (od 6 let), kteří se chtějí víc dozvědět o naší planetě, ovšem skutečné mapy jsou pro ně ještě příliš složité. Mapy v tomto atlásku jsou proto jednoduché a hlavně – roztomile nakreslené. Ke každému světadílu patří i povídání o jeho přírodě, zemích a lidech. Součástí knihy je velká kreslená mapa světa, jako dělaná na zeď dětského pokoje.
Hodně se mi líbily i tenké encyklopedie pro menší děti, překlady francouzské série DOKÉO. Jsou zajímavé, poučné a zároveň docela zábavné. Já jsem sáhl po titulu Věda a technika, vyšlo ale také například Lidské tělo nebo Země.

Reklama

Naše vojsko
K. Štěpánek, P. Minařík: ČSLA na Rýnu.
Vojensko-historické pojednání o strategických plánech armády socialistického Československa. Jak měla vypadat třetí světová válka podle představ tehdejších armádních špiček? Hodně faktografická a technická publikace, ovšem pro vážné zájemce o modernější vojenskou historii nejspíš důležitý zdroj informací.
D. Sommerville: Encyklopedie druhé světové války. Netradičně uspořádaná historická kniha. Události jsou setříděny striktně chronologicky, takže pro každý den války se dočtete, co se tehdy dělo na různých světových bojištích. Jako byste tehdy žili a denně četli zprávy v novinách. Nechybí kvantum dobových fotografií.

Kartografie Praha
Kolektiv autorů: Madagaskar – laboratoř bohů.
Velmi kvalitní cestopis z Madagaskaru se záplavou fotek a také vloženou mapou. Vznikl ve spolupráci s Agenturou Koniklec, která pořádala na Madagaskar expedici. Přináší informace jak o přírodě, tak i lidech a jejich kultuře. Od 5. června by měla být v Národním muzeu rovněž výstava související s knihou.

Radioservis
Firma, která vytváří rozhlasové pořady v knižní podobě, dalo by se říct. Upozornili mě v první řadě na velmi dobrou knihu Odhalení o gorilách v pražské zoo. O té jsem už psal nedávno. A další tipy?
D. Šťáhlavský: Německo mezi řády. Reportér českého rozhlasu vás provede po zajímavých místech všech spolkových zemí. Teď vyšel druhý díl, na podzim se chystá třetí.
B. Janečková: Rok v dopisech. Původně pořad na stanici Vltava, kde autorka vybírá na každý den v roce jeden dopis se stejným datem napsaný významnou historickou osobností.

Česká televize
Když už i televize vydává knihy, nebude to možná s vytlačováním literatury televizní popkulturou tak zlé.
T. Šponar, V. Krejčová, L. Horáčková: Objektiv má 20 let.
Čtyřicet reportáží z cestovatelského magazínu ČT, doplněných fotografiemi a stručnými informacemi o historii navštívených zemí. Podíváte se na všechny kontinenty (ano, včetně Antarktidy) a přečtete si i vzpomínky několika reportérů pořadu. Hezká knížka s pěknou grafickou úpravou.
P. Karas, A. Zárybnická, T. Míková: Skoro jasno. Autoři hlásí předpověď počasí na ČT. Nejsou to však typické televizní rosničky, jejichž postačující kvalifikací je příjemný úsměv a schopnost mluvit bez přeřeknutí. Tihle tři jsou opravdoví meteorologové. Zřejmě z touhy přiblížit divákům svou profesi přišli s nápadem na popularizační seriál Skoro jasno, vysílaný loni na ČT (bohužel jsem ho neviděl). Teď podle něj vznikla kniha. Různé meteorologické jevy vysvětluje poměrně dost do hloubky. Kromě toho nabízí vynikající fotografie mraků, blesků a jiných úkazů a nahlédnete s ní na pracoviště lidí, kteří mají s počasím něco do činění.

Karolinum
G. Kepel: Válka v srdci islámu. Francouzský sociolog a politolog analyzuje příčiny současného stavu muslimského světa a myšlenkové podhoubí terorizmu. Francouzi mají na leccos dost osobitý pohled, ale často celkem inspirativní.
E. Bahr a kolektiv: Dějiny německé literatury. Srovnatelná souborná příručka o německé literatuře prý v češtině vychází od druhé světové války vůbec poprvé. Určena je opravdu vážným zájemcům – je dost podrobná a má tři díly.

Fraus
R. Crummenerl: Počasí. Nejnovější přírůstek v edici dětských encyklopedií CO/JAK/PROČ. Stejně jako Skoro jasno vysvětluje meteorologii, jenže formou vhodnou pro děti od 8 do 14 let. Hezky a přehledně udělaná knížka, včetně návodů k jednoduchým pokusům (jako třeba „vypaří se voda z misky rychleji ve stínu, nebo na slunci?").
Ilustrovaný tematický slovník německo-český. Fraus vydává spoustu slovníků. Tenhle je jakousi kombinací normálního a obrázkového slovníku s konverzační příručkou. Slova jsou místo abecedy řazena podle tematických okruhů (jídlo, zdraví, nakupování…), hodně jich je vysvětleno na popsaných obrázcích. Slovíčka doplňují užitečné konverzační obraty.

Tím končí zprávy ze Světa knihy. Další knižní novinky, tentokrát už moje vlastní, čekejte koncem května nebo začátkem června.