Reklama
 
Blog | Jan Kolář

Co čeká českou vědu po volbách?

Purkyně – celosvětově jeden z nejlepších biologů 19. století. Heyrovský – Nobelova cena za polarografii, což byla ve své době naprosto vynikající metoda pro chemickou analýzu. Holý – léky na žloutenku a AIDS. Pokud mohou být Češi na něco právem hrdí, pak na největší osobnosti naší vědy. A jaká bude budoucnost českého výzkumu? Budeme se mít za pět-deset let ještě čím chlubit? To se můžete dozvědět v sobotu 24. dubna 2010 v pražském divadle Archa.

Poslední dobou se trochu angažuju v aktivitách občanského sdružení Fórum Věda žije! Pamatujete na loňské demonstrace proti vědní politice vlády? Vzpomínáte si na happeningy, kde se „vraždila“ nebo „vážila“ česká věda? Tyhle akce pořádala právě Věda žije!

Původní neformální spolek lidí s podobnými názory se loni na podzim změnil na oficiální občanské sdružení. Zároveň se z pořádání protestů postupně přeorientoval na jednání s politiky. Uvidíme, jaké bude mít tahle strategie výsledky. Zatím se aspoň zdá, že politici mají zájem o informace týkající se výzkumu a jsou ochotni naslouchat.

To ovšem neznamená, že se situace za poslední rok nějak razantně zlepšila. Vědu v Česku pořád řídí RVVI (Rada pro výzkum, vývoj a inovace), což je podivná instituce: de iure pouhý poradní orgán vlády, který má ovšem de facto značnou moc rozdělovat peníze na výzkum, vymýšlet způsoby hodnocení vědců a podobně. V radě jsou stále stejní lidé, jejichž nepříliš kompetentní rozhodnutí byla příčinou loňských pouličních protestů.

Reklama

Letos měla být jmenována nová rada. To dávalo šanci, že se do ní dostanou kvalitnější odborníci. Jenže vláda ji měla jmenovat nejdřív v únoru, pak v březnu, pak v dubnu. Definitivní termín bude obávám se na svatýho Dyndy. Stará zdiskreditovaná rada tedy vesele zasedá dál. Podle informovanějších zdrojů dělá opravdu „kvalitní“ manažerské kroky. Dá se na ně s nadsázkou použít jeden z Murphyho zákonů: „zasedá-li parlament (nebo v tomhle případě RVVI), nikdo si nemůže být jistý životem, zdravím ani majetkem“.

V české vědě to tedy stále vře, i když momentálně jen pod pokličkou. Teď je důležité, jaké další kroky chystají politici po volbách. Nejlepší příležitost, jak se to dozvědět, je zajít v sobotu do divadla Archa. Věda žije! tam totiž pořádá veřejnou diskuzi předních badatelů se zástupci politických stran.

Akce nazvaná Věda ve společnosti – přežije česká věda volby 2010? má dva cíle. První je seznámit vědce s politiky a přesvědčit lidi z obou táborů, že má smysl, aby se spolu bavili. Druhý cíl je zjistit, co chtějí strany prosazovat po volbách, a pokusit se jejich postoje ovlivnit.

Pokud vás další směřování naší vědy aspoň trochu zajímá, jste srdečně zváni. Všechny podrobnosti najdete tady. Čím víc lidí přijde, tím silnější bude vzkaz politickým stranám, že veřejnosti na vědě záleží – a že si z ní tedy nemohou dělat fackovacího panáka. Takže nashledanou v sobotu!

Důležité upozornění: Tento článek vyjadřuje výhradně osobní názory autora, nikoliv stanoviska jeho zaměstnavatele či jiných právnických osob, organizací a podobně, s nimiž by mohl být autor jakkoliv spojován.