Reklama
 
Blog | Jan Kolář

Dinosauři v hypermarketu

Když nejde Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi. Tímhle rčením se asi nechali inspirovat v jednom argentinském muzeu. Řekli si, že když lidi chodí o víkendech radši na nákupy než do muzea, bylo by nejlepší přijít s expozicí za nimi. Proto připravili z dinosaurů z argentinských nalezišť putovní výstavu a poslali ji do světa. Před pár dny dorazila i k nám, do jednoho pražského obchodního centra. Dinosauři se u nás zrovna často nevystavují, takže stojí za shlédnutí.

Minule jsem psal o vynikající knize, předtím o neméně zajímavém televizním pořadu, ale o výstavě jsem naposledy referoval hrozně dávno. Ono těch velkých vědecko-popularizačních výstav v Česku zas tolik neprobíhá. Teď ale začíná jedna, o které se asi bude hodně mluvit. Takže než se potkáte s prvními propagačními články (některé už vyšly), přečtěte si tady na blogu nestrannou zprávu.

Expozice je dílem Paleontologického muzea Egidia Feruglia z Argentiny. Jeho hlavním posláním je výzkum a prezentace zkamenělin z území Patagonie. V Patagonii jsou především bohatá naleziště dinosaurů, přičemž zdejší druhy jsou často unikátní. Během druhohor, kdy dinosauři žili, se totiž postupně rozděloval jediný pozemský superkontinent a Jižní Amerika se stala samostatným světadílem. Její zvířata se díky tomu vyvíjela nezávisle.

Pražskou zastávku putovní výstavy organizuje obchodní centrum Chodov ve spolupráci s Národním muzeem (více je v upoutávce nebo v tiskové zprávě). Centrum Chodov je hned u stejnojmenné stanice metra. Jde o typické obchodní centrum: v jednom patře hypermarket, v ostatních „trendy" restaurace a obchody s luxusním zbožím. Tahle katedrála konzumu pořádá výstavu přirozeně s cílem přilákat více zákazníků. Mohli by je ale lákat na mnohem větší kraviny, takže si spíš zaslouží pochvalu za propagaci přírodních věd. Národní muzeum tady dostalo šanci se zviditelnit, ale moc ji nevyužilo. Dva informační panely, jedna malá vitrína a štos letáčků nejsou zrovna masivní propagace.

Reklama

Výstava představuje deset druhů patagonských dinosaurů z různých období druhohor. Na širokých chodbách obchodního centra jsou repliky koster šesti z nich, předpokládám v životní velikosti. Na originály se asi budete muset jet podívat do Argentiny. Nicméně chápu, že vzácné zkamenělé kostry se nedají vystavovat někde, kde do nich mohou lidé drcat nákupními vozíky a kde nejde zaručit stabilní teplotu a vlhkost.

Ostatně i repliky jsou zajímavé. Nejen že byla ta zvířata impozantně veliká, ale Argentinci vybrali opravdu pozoruhodné druhy. Jeden měl hlavu s neobvyklými špičatými rohy, další měl dlouhé výběžky obratlů, které mu trčely na krku a na hřbetě jako velký kostěný hřeben, u jiného zas můžeme vidět i hnízdo s vejci. Největší a nejatraktivnější je dravý Giganotosaurus, který byl ještě mohutnější než notoricky známý Tyrannosaurus rex. Každou kostru doplňuje jakási umělohmotná květena, naznačující vzhled tehdejší krajiny, a vitrína s malým modelem, rekonstruujícím vzhled živého zvířete. Zbylé čtyři druhy jsou prezentovány skromněji. Od jednoho je vystavena replika lebky, další tři uvidíte jen jako zmenšené modely koster a celých zvířat. Naše Národní muzeum přidalo do expozice ještě prvního dinosaura objeveného v Česku roku 2003. Abych byl přesný, našly se z něj dvě větší kosti a na výstavě je odlitek jedné z nich. I tak je to zajímavý důkaz, že tyhle plazí potvory žily také u nás.

Expozici doplňuje infostánek pořádajícího patagonského muzea s několika vysvětlujícími tabulemi. Rovněž se v něm promítal krátký film o vývoji života na Zemi, který mě ale moc nezaujal. Popisky exponátů jsou stručné, což pro běžnou nakupující veřejnost úplně stačí. Zájemci o podrobnosti si mohou zajít k informační přepážce obchodního centra. Tam mají k výstavě letáčky a když se nashromáždí dostatečně početná skupinka lidí, provede vás odborný průvodce. Údajně jsou to studenti z Karlovy univerzity. Tuhle brigádu jim nezávidím – překřičet ruch nákupního centra není snadné. Já osobně jsem se vzdal už za chvilku a radši si prohlédl dinosaury na vlastní pěst, protože ze vzdálenosti dvou metrů jsem skoro nic neslyšel.

Exponáty jsou, snad až na ty umělohmotné rostliny, připravené velmi pečlivě. Zbytek realizace krapet pokulhává. Centrum Chodov o sobě tvrdí, že je jedním z největších svého druhu v Česku. Což v praxi znamená, že v něm při hledání vystavených oblud snáz zabloudíte (aspoň já ano). Bohužel není k dispozici plánek s jejich umístěním; nakonec jsem je ale všechny našel. V textech na výstavě se občas objevují trochu moc odborné a pro obyčejné návštěvníky nudné pasáže, které by šly napsat líp. Všechny texty jsou španělsky, anglicky a česky, o zahraniční návštěvníky je tedy postaráno. Ovšem české verze jsou přeloženy místy dost kostrbatě, navíc s pravopisnými chybamy (ano, i podobnými). Popisky v obrázcích u infostánku někdo úplně zapomněl přeložit, takže se pocvičíte ve španělštině. Celkový můj pocit je, že argentinské muzeum se opravdu snaží, ovšem v úrovni prezentace se zatím úplně nevyrovná špičkovým světovým institucím. A čeští organizátoři semtam něco odflákli.

Přes tyhle menší nedostatky měli lidé o výstavu velký zájem, v sobotu odpoledne jsem se musel často prodírat obdivujícím a fotícím davem. Jste-li z Prahy nebo blízkého okolí, určitě není špatný nápad se na Chodov vypravit. Obecně mi přijde přírodovědecká výstava ve veřejném prostoru jako výborný nápad. Příště by to jen chtělo víc dotáhnout její realizaci.

Dinosauři z Patagonie
Centrum Chodov, Praha
1. 2. 2007 – 15. 3. 2007

Hodnocení (0 až 10 bodů): 6