Reklama
 
Blog | Jan Kolář

Bohové, hroby a Péťa Močál

Co je archeologie: a) dobrodružné hledání pokladů, b) úmorné hrabání v zemi, c) skládání obrazu minulosti ze střepů a kostí, d) skvělá zábava pro mírně excentrické nadšence? Odpověď hledejte v nedávno vyšlé knižní jednohubce. Je velmi čtivá a navíc v ní vystupuje Péťa Močál.

V pondělí jsem psal o knize, která se týká zajímavého a velmi specializovaného astronomického výzkumu, hledání planet v dalekém vesmíru. Dnes bude řeč o úplném protikladu, knize Paula Bahna Archeologie. Jednak se archeologové místo do nebeských dálek většinou dívají do země, jednak tahle knížka není vůbec úzce zaměřená. Je to naopak velmi obecný úvod do archeologie.

Pod názvem „úvod do archeologie" si nejspíš představíte pětisetstránkovou bichli, sloužící k vyhazování studentů prvního ročníku historie od zkoušky. Cosi takového asi existuje, ale Bahnova kniha to není. Ta je stručná a určená široké veřejnosti. Lidem, které už nebaví číst o archeologii jen ve vědecké příloze sobotních novin a rádi by se o ní dozvěděli víc. Paul Bahn je archeolog profesionál a zároveň popularizátor. Jeho knížka se dobře čte, místy je i vtipná – dokonce v ní najdete kreslené vtipy. Tedy ne že by ve mně vyvolávaly neztišitelné záchvaty smíchu, ale jsou přinejmenším milé. Pozor! Nečekejte žádné vyprávění o vykopaných pokladech a momumentálních stavbách. Takových publikací je na trhu až dost.

Bahn nabízí něco jiného: pohled pod pokličku archeologie, který je laikům normálně nedostupný. Zamýšlí se nad vývojem této vědy od jejích začátků, nad proměnami jejích metod, priorit i způsobů uvažování archeologů. Ukazuje, jakými postupy se vědci snaží z dochovaných pozůstatků zrekonstruovat nejen vzhled dávných lidí, ale také jejich životní styl a myšlenkový svět. Zajímavé jsou také popisy rafinovaných moderních metod, umožňujících pomocí fyziky, chemie a biologie vyždímat maximum informací z každého střepu a kousku bláta.

Reklama

Závěrečná část knihy se věnuje současným trendům v archeologii, perspektivám do budoucna a tomu, jak by měli archeologové nejlépe komunikovat s veřejností a prezentovat jí své výsledky. Autor se nevyhýbá ani etickým otázkám poslední doby. Vážný problém třeba je sladit zájmy vědců, toužících se co nejvíce dozvědět z vykopávek kosterních nálezů, a zájmy místních obyvatel (hlavně Indiánů, Austrálců a trochu překvapivě i Izraelců), kteří takovou činnost pokládají za znesvěcování hrobů svých předků.

Na textu je sympatické, že se na snažení archeologů dívá s nadhledem. Nedělá z nich neomylné vlastníky pravdy o minulosti. Spíše zdůrazňuje, že naše znalosti nemohou být nikdy úplné. Mnoho věcí se jednoduše rozložilo na prach a i u těch dochovaných jsou někdy potíže s interpretací. Bahn nám, laickým čtenářům, vůbec nezastírá existenci různých myšlenkových proudů v archeologii, diskutujících a občas i bojujících mezi sebou – v minulosti i dnes. Což k tomuto oboru na rozhraní přírodních a humanitních věd nutně patří.

Tuhle knihu chápu především jako vynikající stručné pojednání o možnostech a mezích archeologie. Je užitečné uvědomit si obojí. Jinak bychom mohli archeologům nekriticky důvěřovat, nebo je naopak úplně zatratit. A to by byla škoda. Přes občasné nejasnosti nám pomáhají vyznat se v historii lidstva od samých jeho počátků.

Odpověď na otázku z úvodu jste si už určitě domysleli. Ano, á až dé jsou správně. Archeologie je evidentně někdy dřina, někdy zábava, ovšem vždycky je zajímavá. Ještě vám musím prozradit, kdo je Péťa Močál. Péťa (anglicky Pete Marsh) je obdoba slavného alpského Ötziho, muže z ledovce. S tím rozdílem, že jeho tělo se místo v ledovci našlo v anglickém rašeliništi, kde skončil někdy kolem přelomu letopočtu. Díky prostředí rašeliniště bylo tělo skvěle zachovalé, takže vědci se na něm vyřádili – zjistili, jak byl starý, co měl na sobě, co naposledy jedl, jak zemřel a podobně.

Knížka Paula Bahna je vážně jednohubka. Tenká a malého formátu, snadno ji přečtete za den. Je na vás, zda vám informace v ní obsažené budou stačit, nebo zda si budete o archeologii chtít přečíst víc. Na konci knihy najdete seznam další literatury, bohužel jen anglické. Anglicky umí skoro každý, ovšem ty publikace se asi budou v Česku špatně shánět. Nebylo by marné, kdyby v českém vydání bylo i pár doporučených domácích titulů. Knihu vydalo nakladatelství Dokořán v nové řadě Průvodce pro každého. Ta přináší překlady z britské edice Very Short Introduction. Jak názvy napovídají, půjde o krátké úvody do různých vědních či technických oborů. Ideální, chcete-li získat základní orientaci v problematice, která vás zaujala. V knihkupectví jsem ještě viděl „Průvodce" šifrováním a farmaceutickým výzkumem, obojí se zdálo být kvalitní. Tuhle edici se rozhodně vyplatí sledovat.

Archeologie
autor: Paul Bahn
vydavatel: Dokořán
rok vydání: 2007
130 stran

Hodnocení (0 až 10 bodů): 8