Reklama
 
Blog | Jan Kolář

Zázraky přírody: veřejnoprávní Clever

Jak má vypadat televizní pořad o vědě, který by měl opravdu masivní sledovanost a přitom se nezvrhnul v připitomělou estrádu? To je jakýsi svatý grál popularizace vědy. Řešení je jen o málo jednodušší než kvadratura kruhu. Na českých stanicích jsme zatím viděli dva pokusy: Clever na Nově a teď nový seriál České televize Zázraky přírody. V polovině března vysílala ČT druhý díl. Jak obstál v porovnání s Cleverem, u diváků a u jednoho hyperkritického blogera?

 

Technické finty matky přírody

Zázraky přírody mají ambice oslovit nejširší veřejnost. Důkazem je, že se vysílají v asi nejluxusnějším televizním čase – v sobotu v osm večer, navíc na nejsledovanějším veřejnoprávním programu ČT1. První díl jsem nestihl, druhý, vysílaný čtrnáctého března, jsem si ale nenechal ujít. Jak tedy seriál vypadá?

Reklama

Poměrně velkolepě. Ve velkém studiu se zaplněným hledištěm jsou moderátor Maroš Kramár, známý televizní popularizátor vědy Vladimír Kořen a čtyři hosté z řad českých celebrit. Maroš Kramár obstarává povídání s hosty, dobrou náladu a trochu humoru. Celebrity, jak už bývá zvykem, fungují coby návnada na diváky u obrazovek. Přesněji řečeno na ty, kteří by se nenechali nalákat na samotné přírodovědné atrakce. Osobnosti také tipují odpovědi na otázky související s tématy pořadu.

Vladimír Kořen má na starosti vědu – představuje divákům hlavně pozoruhodná „technická řešení", která vynalezla příroda. Ve druhém díle jsme se třeba dozvěděli, k čemu slouží velbloudovi hrby, proč se gekon udrží i na skle nebo jak pevná je skořápka obyčejného slepičího vejce. Celkem byla řeč asi o pěti tématech. Pokaždé běžel krátký dokumentární sestřih se záběry z přírody, potom V. Kořen předvedl přímo ve studiu nějaký zajímavý pokus a vysvětlil podstatu příslušného přírodního zázraku.

 

Věda pro všechny

Osobně dávám přednost populárněnaučným pořadům, ve kterých je více faktů a méně konverzace. Jenže je mi jasné, že nepatřím do cílové skupiny diváků, kterou chce ČT svým novým projektem oslovit. Když ho chci hodnotit, musím mít tohle na paměti. U vědecké šou pro každého má smysl se ptát především na tři věci: Je dostatečně atraktivní a má spád? Není trapná nebo dokonce stupidní? Je to jen estráda, nebo v ní najdete dostatek informací podaných srozumitelným a zajímavým způsobem?

Potěšilo mě, že ve všech třech kritériích Zázraky přírody obstály. Oba hlavní účinkující, V. Kořen i M. Kramár, se dobře doplňují. Mohli by být ještě trochu dynamičtější, ale to doufám doladí v dalších pokračováních. Dokumentární šoty (pravděpodobně převzaté za zahraničí) byly povedené a pokusy vyloženě efektní. Zkoušelo se například, jakou zátěž snesou tři vejce, než prasknou. Kdo by řekl, že udrží stokilovou pračku a navrch ještě další metrák závaží?

Vladimír Kořen je zkušený popularizátor, takže vysvětlit cokoliv vědeckého absolutním laikům pro něj není problém. Ostatní se také zasloužili o to, že sobotní večer byl zábavný a zároveň si držel rozumnou úroveň – žádná třeskutá legrace na hranici ubohosti. Povídání celebrit bych trochu zkrátil ve prospěch povídání o přírodě, ovšem bylo snesitelné. Hosté (I. Šmoldas, L. Abbasová, P. Janů, P. Šporcl) patří řekněme k tomu lepšímu, co český trh se známými tvářemi nabízí. A pobavili, aniž by na sebe strhávali nepřiměřeně velkou pozornost.

 

Dobrá práce

ČT si zaslouží pochvalu. Myšlenka sice není původně její – podle titulků pochází licence na tento televizní formát od nějaké firmy z německy mluvící země – ale s realizací si na Kavčích Horách poradili velmi dobře. Dokonce představili i jednu technologii, na níž se pracuje také v českých laboratořích: kovy s tvarovou pamětí, které můžete kroutit a ohýbat podle libosti a ony se po zahřátí vrátí do původního tvaru.

Zázraky přírody se mi líbily víc než Clever, kde Milan Šteindler příliš přehrával roli potrhlého vědátora. Diváci byli evidentně také spokojeni. Druhý díl sledovalo jeden a půl miliónu lidí starších než 15 let – plných 40% všech, kdo měli zapnutou televizi. (Oprava 30. 3. 2009: Dodatečně jsem zjistil, že jsem si spletl díly. Tuto sledovanost měl první díl, údaje ke druhému se mi nepodařilo najít.) Informace z vědy se tedy dostaly i k lidem, kteří se obvykle o výzkum moc nezajímají. A nebylo to naposledy. Letos se můžeme těšit ještě na další čtyři díly.

Česká televize tentokrát na poli popularizace vědy zabodovala, ovšem úspěch by jí neměl příliš stoupnout do hlavy. Trochu se bojím, aby nákladná šou nespolykala příliš mnoho peněz na úkor jiných naučných pořadů. Ty se nemohou chlubit miliónovou sledovaností, ale přesto jsou užitečné, jelikož oslovují zase jiné skupiny diváků. Snad tedy z obrazovky nezmizí, na rozdíl od dosti kvalitního magazínu Planeta Věda, který skončil v prosinci.

 

Zázraky přírody, 2. díl
ČT 1, 14. 3. 2009, 20:00
70 minut

Hodnocení (0 až 10 bodů): 6