Reklama
 
Blog | Jan Kolář

Výročí Pearl Harboru na ČT 2 a pár dalších televizních tipů

7. prosince to bude 65 let ode dne, kdy japonské letectvo zaútočilo na americkou flotilu v Pearl Harbor na Havaji. Událost, která se nás v Česku zdánlivě netýká. Ale přinutila USA vstoupit do války a jejich armáda se nakonec dostala až k Plzni. Proto není od věci si tohle výročí připomenout. Včera se o to postaral program ČT 2 celkem povedeným dokumentem. Pokud jste ho neviděli, máte ještě šanci dnes pozdě večer. Pro zvlášť náruživé diváky přidávám několik tipů na jiné zajímavé pořady tohoto týdne.

 

Pořad vysílaný od 20:00 se jmenoval Pearl Harbor, den potupy. Tento nelichotivý přívlastek použil poprvé prezident Roosevelt ve svém projevu po japonském útoku. Dobře shrnuje tehdejší pocity Američanů, jak vyplynulo i ze samotného filmu.

Dokument vznikl v roce 2001, takže se ještě podařilo sehnat přímé účastníky bojů. Jak je zvykem, jejich vyprávění se střídalo s dobovými filmovými záběry. I když dobovými – méně kvalitní černobílý materiál byl určitě autentický, ale u barevných (nebo možná kolorovaných) ukázek jsem nejdřív váhal, stejně jako u několika nápadně hezkých černobílých. Většina z nich sice vypadala patřičně staře, ale nakonec jsem usoudil, že asi budou z nějakých hraných filmů natočených později. Že se nejspíš nepletu, mě přesvědčila upoutávka na film Tora, tora, tora, která běžela hned po dokumentu. Některé záběry v ní mi byly zatraceně povědomé.

Hraná rekonstrukce se zvlášť v amerických historických dokumentech používá dost často a nic proti ní nemám, pomáhá lépe si představit tehdejší lidi a události. Musí být ale poznat, kde začíná a končí, což tady často nebylo úplně zřetelné. Autentické záběry přece jen vzbuzují více emocí: je rozdíl, když si představíte kameramana natáčejícího s nasazením života zkázu majestátní USS Arizona s tisícovkou námořníků na palubě a kameramana natáčejícího, jak rekvizitář zrovna zapaluje papundeklový model téže lodi. Kdyby tvůrci přidali drobné titulky typu „z filmu XY" a „dobové záběry", je by to nezabilo a mě potěšilo.

Reklama

Jinak ale autoři odvedli slušnou práci. Podařilo se jim pěkně popsat průběh událostí v Pearl Harbor a také první pocity a reakce napadených vojáků i americké veřejnosti. Japonská akce evidentně všechny překvapila a armádu a námořnictvo zastihla nepřipravené, také proto, že podceňovali schopnosti Japonců a ignorovali několik varovných zpráv. Situace se možná podobala 11. září 2001, ačkoli šok byl asi poněkud menší. Přece jen vztahy s Japonskem se zhoršovaly už dlouho předtím a válka visela ve vzduchu, jak muselo být leckomu jasné. Tento vývoj předcházející Pearl Harboru dokument také rozebírá, stejně tak shrnuje (stručně, ale přece) následný průběh války v Tichomoří. Pohled na širší souvislosti „dne potupy" tedy nechybí.

Stručně shrnuto: standardně dobrý dokument, atraktivní jsou hlavně dobové záběry (chudák Arizona a ještě víc její posádka!) a vyprávění pamětníků, kteří navzdory svému nutně pokročilému věku mluví inteligentně a zajímavě. Repríza bude dnes, tedy 5. prosince, po půlnoci v 0:10 na ČT 1.

A teď slíbené televizní tipy na populárněvědecké a historické dokumenty. Nemaje kabelovku ani satelit, omezím se na kanály zachytitelné anténou na skříni v obýváku. Diagnóza: léčba obezity (ČT 2, středa 20:00). Série o moderní medicíně Diagnóza se vysílá už několik let a mívá slušnou úroveň. Prezentuje vždy nějakou moderní léčebnou metodu na příběhu jednoho konkrétního pacienta; ve středu bude pacient hubnout za pomoci chirurga – a nebude to liposukce. Ta lidská bezmoc moci (ČT 2, čtvrtek 20:00; repríza ČT 2, pátek 15:15). Zbrusu nový dokument o Gustavu Husákovi. Jsem na něj hodně zvědavý, snad se autorům podařil. Každopádně možnost dozvědět se více o chlápkovi, kterého si pamatuji jen jako přednašeče uspávacích novoročních projevů, ale přitom nějakých dvacet let šéfoval Československu. Zázračná planeta: Život savců podle Davida Attenborougha (ČT 2, pátek 20:00). David Attenborough je klasik přírodopisného dokumentu. ČT teď vysílá jeho desetidílný seriál o savcích. Každý díl se věnuje druhům savců, kteří sdílí nějaký společný způsob života. Páteční sedmý díl bude o vyznavačích života ve vodě. Ze seriálu jsem viděl dva díly a oba byly velmi dobré. Attenborough je starší pán, žádný Lovec krokodýlů. Nečekejte tedy nepřetržitou napínavou akci, spíše klidnější povídání, ovšem se spoustou zvířat, natočených na té nejvyšší profesionální úrovni.

 

Pearl Harbor, den potupy
ČT 2, 4. 12. 2006, 20:00
55 min

Hodnocení (0 až 10 bodů): 7