Reklama
 
Blog | Jan Kolář

Stezky pro ty, kdo chtějí mít přehled

Pokud se chystáte strávit aspoň část letní dovolené v Česku, což prý začíná být znovu v módě, mohly by se vám hodit informace z těhle internetových stránek. Na turistických trasách je totiž spousta pozoruhodných věcí, které nejsou zřejmé na první pohled. Oceníte je, až když vás na ně někdo upozorní. Tak aby vám nic neuniklo!

V Česku máme neuvěřitelnou spoustu značených turistických cest. Hustota téhle sítě je u nás možná největší v Evropě, hlavně proto, že tu není zvykem oplocovat každý kousíček krajiny ve stylu „soukromý majetek – vstup zakázán". Šanci protáhnout si svalstvo nebo užít si romantický výlet mají díky tomu pěší turisté a v posledních letech čím dál víc i cyklisté. A pokud se chcete dozvědět přímo v terénu zajímavé podrobnosti o místech vašich toulek, snadná pomoc. Zkuste si projít některou z naučných stezek, kterých je v Česku několik stovek.

Zrovna teď na prvního máje, kdy se u nás v Praze tradičně líbají milenci na Petříně a v centru se rvou anarchisté s neonacisty za policejní asistence, jsem si řekl, že mi velkoměsto může vlézt na záda. Jel jsem do Českého středohoří a kromě pár zřícenin (Házmburk a Košťálov) jsem zabrousil také na naučnou stezku kolem vrchu Boreč.

Boreč je naprostá ekologická kuriozita. Kopec z vyvřelé horniny, podobně jako zbytek Středohoří. Ale tenhle je protkán puklinami odzdola až nahoru, díky čemuž funguje jako obrovský výměník tepla. V zimě je hornina teplejší než okolní atmosféra, takže na úpatí se nasává chladný vzduch a po ohřátí proudí z puklin na vrcholu. V jejich okolí proto nebývá sníh a žijí tam unikátní bezobratlí a rostliny, nesnášející mráz. V létě se proudění obrátí, teplý vzduch je nasáván na vrcholu a ochlazený vytéká v suti na úpatí, kde rostou vyloženě chladnomilné horské rostliny, třeba lomikameny.

Reklama

Tohle se stručně dočtete i v mapě nebo průvodci. Ale mít na místě okružní trasu s informačními tabulemi (kromě přírodních zvláštností lokality referují také o nedaleké bitvě s Prusy u Lovosic, kterou začala sedmiletá válka), to váš zážitek ještě zesílí. Takže naučné stezky mám celkem rád, pokud jsou kvalitně udělané.

Kde o nich najít spolehlivé informace? Kde jinde, než na internetu – po době bronzové a železné nastala doba googlová. Oblíbený vyhledávač mi vyplivl několik zásadních odkazů. A ukázalo se, že naučné stezky jsou na webu zhruba ve stejném stavu, jako v terénu. Některé jsou udržované, jiné zanedbané nebo zcela v rozkladu. Pro přehled o stezkách v celém Česku se dají použít stránky stezky.unas.cz, spravované turistickým serverem APTIS Media, případně www.stezka.cz, které jsou dílem nevládní organizace Šternberkovo přírodovědné muzeum. Stezky.unas.cz je ale jen rozcestník s odkazy na internetové prezentace jednotlivých stezek, které vytořili sami jejich tvůrci a správci. Na www.stezka.cz najdete základní údaje o trasách, u menší části z nich i seznam zastávek, mapku a fotogalerii. Externích odkazů na vlastní stránky stezek je tu málo a některé nejsou funkční. Stezka.cz je ale v rekonstrukci, v nové podobě snad bude atraktivnější.

Úrovní těhle dvou celostátních zdrojů jsem příliš nadšen nebyl, i když pro základní orientaci použitelné jsou. Pak jsem však zabrousil na www.stezky.info. Takhle by měly vypadat ideální stránky o naučných stezkách! Příjemný design a spousta informací doslova z první ruky. Www.stezky.info jsou dílem blíže neidentifikovatelné dvojice Tom a Lucka. Mapují naučné stezky sice jen v Praze a středních Čechách, zato neuvěřitelně pečlivě.

V databázi je přes šedesát tras, které sami prošli. U každé jsou základní údaje, včetně data jejich návštěvy a stavu stezky v té době. Následuje seznam zastávek a popis informačních panelů na každé z nich. Můžete si tedy udělat představu, jestli pro vás bude konkrétní naučná procházka dostatečně zajímavá. Závěrečná kapitola Popis trasy je vlastně jakási mikrorecenze. Obsahuje neocenitelné praktické rady, získané přímo na místě – kudy jít, abychom v hůře značených úsecích nezabloudili, co si určitě nenechat ujít, jaké jsou další zajímavosti v okolí… Nechybí ani fotogalerie u každé stezky. Jediným nedostatkem www.stezky.info je malé množství externích odkazů, které by byly pro zájemce velmi užitečné (přinejmenším by ušetřily pár minut googlování).

Pečlivý přístup Toma a Lucky je dobrá inspirace i pro jiné regiony, než jsou střední Čechy. Kdyby tihle dva rozšířili svůj záběr na další kraje a přitom chtěli zachovat vysokou úroveň, nejspíš by se zbláznili z přepracování. Což by byla velká škoda – lidi, kteří dělají věci s nadšením a zároveň v profesionální kvalitě, si musíme naopak hýčkat. Ale zaráží mě, že vytvoření podobných internetových stránek nezadají místním nadšencům třeba kraje, když jinak utratí spoustu peněz za propagaci turistického ruchu.

Víte o dalších dobrých webových stránkách, které se týkají naučných stezek? Napište do diskuze. Já se pokusím ještě vypátrat zdroje v tištěné podobě. Na veletrhu Svět knihy (3. až 6. května, Výstaviště v Praze) bude mít autogramidu Karel Drábek, autor knih Naučné stezky a trasy. Praha a Středočeský kraj a Naučné stezky a trasy. Jihočeský kraj. V prodeji jsem je zatím neviděl, přeptám se raději na místě.