Reklama
 
Blog | Jan Kolář

Pravěká zvířata pod stromeček

V neděli dopoledne představoval Brit Nigel Marven v pražské zoo svůj nový seriál o zvířatech. A ne tak ledajakých - na televizních obrazovkách ožijí pozoruhodné pravěké potvůrky. V zoo se promítaly dva díly a oba byly výborné, mohu tedy vřele doporučit. Celý seriál bude v české premiéře vysílat kanál Spektrum o Vánocích. A o čem to tedy přesně bude?

 

Zoo Praha si může připsat další úspěch. Tvor, který se v zahradě objevil v neděli 10. prosince, je totiž dost těžko k polapení a přilákat ho do našich končin dalo jistě velkou práci. Tímto exemplářem je britský dokumentarista Nigel Marven. Narodil se v Londýně a nyní žije v Bristolu. Ovšem jak sám řekl, doma se moc nezdržuje, protože tři sta dní v roce cestuje po celém světě a natáčí přírodopisné filmy. Je vidět, že pražská zoo má díky novým expozicím a úspěšným odchovům slušnou mezinárodní prestiž, když se jí podařilo protlačit se do Marvenova nabitého diáře.

Nigel Marven (narozen 1960) vystudoval botaniku a zoologii na univerzitě v Bristolu. Poté se dal na natáčení přírodopisných dokumentů. Zprvu pracoval pro BBC, později pro Granada Television, nyní je majitelem produkční firmy Image Impact. Filmařských zkušeností má tedy víc než dost. Do Česka přijel propagovat svou letošní novinku, šestidílný seriál Prehistorický park.

Od deseti ráno se ve vzdělávacím centru v areálu pražské zoo promítaly dva díly Prehistorického parku. Sál byl nabitý do posledního místa novináři, veřejností (včetně mne) a pozvanými dětmi z dětských domovů. Nigel Marven celý program osobně uvedl a po skončení odpovídal na dotazy a podepisoval plakáty. Pak měl mít ještě v plánu tiskovou konferenci a návštěvu gorilky Moji, která shodou okolností brzy oslaví narozeniny. To už jsem si nechal ujít, přišel jsem hlavně kvůli seriálu.

Reklama

Jak se ukázalo naživo, Marven je sympatický chlapík, který to umí s dětmi, ale zároveň vystupuje jako seriózní přírodovědec. Stejně tak se chová i na filmovém plátně. Prehistorický park je fiktivní „dokument", jehož hlavní hvězdy jsou počítačově animovaná vyhynulá zvířata. Taková se ve vynikajícím zpracování poprvé objevila v seriálu BBC Putování s dinosaury. Není tedy divu, že producenti Putování s dinosaury se podíleli i na Marvenově novém projektu. Hlavní myšlenka Prehistorického parku je ale trochu jiná. Marven jako průvodce pořadem chce v 21. století vybudovat zcela speciální zoo, do níž hodlá z minulosti přesunout zvířecí druhy, které by jinak dávno vymřely.

Nad technickými detaily cestování v čase moc nedumejte, to je jen rekvizita, aby byl seriál dostatečně dobrodružný. Což tedy je: Marven se s týmem zoologů vydává v každém díle do jiného období, aby zde odchytili zajímavá zvířata. V pražské zoo byl k vidění první a třetí díl. V prvním pátrá Marven po populární druhohorní masožravé obludě – jistě, Tyrannosaurus rex nesmí chybět snad nikde. Ve třetím díle se zájem zoologů zaměřil na jiného plaza, 125 miliónů let starého okřídleného dinosaura jménem Microraptor, který možná patří do příbuzenstva předků dnešních ptáků. Protagonisty dalších dílů jsou mamuti, šavlozubé šelmy, dvacetimetrový druhohorní krokodýl a dokonce i obří vážky, škorpióni a mnohonožky z mladších prvohor. Kromě těchto hlavních se ale při každé výpravě podaří odchytit i jiné zajímavé druhy (podrobnější obsah dílů například tady). Než však zoologové v pravěku uspějí, potýkají se s různými nástrahami, ohrožují je nebezpečná zvířata a zpět do přítomnosti uniknou až na poslední chvíli před nějakou katastrofou (v prvním díle před dopadem asteroidu, který zahubil dinosaury, ve třetím před výbuchem sopky). Mezitím v Prehistorickém parku pečují zaměstnanci, vedení hlavním ošetřovatelem Bobem a veterinářkou Susan, o již získané svěřence – snaží se porozumět jejich potřebám a co nejvíce jim napodobit jejich přirozené prostředí.

Záběry z „terénu" a ze zoo se v každém díle střídají. Z kombinace obojího se dozvíme, jak dávní obyvatelé Země vypadali, a také leccos o jejich způsobu života. Na tvorbě seriálu se podílel tým odborníků paleontologů. Vše je tedy tak dobře vědecky podloženo, jak je jen možné. Současná věda pochopitelně nemůže o vyhynulých tvorech vědět úplně všechno a v některých otázkách se neshodnou ani samotní paleontologové. Na mou otázku ale Nigel Marven ujistil, že vzhled i způsob života byly co nejlépe rekonstruovány z paleontologických nálezů, v případě chování pomohly i analogie s dnes žijícími příbuznými druhy.

Na výbornou kvalitu počítačové animace už jsme z filmů zvyklí a i Prehistorický park drží laťku vysoko. Na rozdíl od virtuálních zvířat jsou krajina a rostlinstvo v seriálu natočeny v reálných exteriérech, autoři se ovšem snažili, aby co nejvíce připomínaly přírodní prostředí v geologických obdobích a místech, kam se Marven se svým týmem vydává. To se opravdu celkem podařilo. Dobří jsou i herci, děj má spád a občas jsou v něm i vtipné momenty.

Děti budou určitě ze zvířátek obzvlášť nadšené, ale díky slušné porci zajímavých informací o biologii pravěkých zvířat si na své přijdou i dospělí. Je to poučný a přitom pro diváky atraktivní pořad, tedy ideální kombinace. Český dabing je až na drobnosti také kvalitní. Televizní kanál Spektrum bude Prehistorický park vysílat 24. až 26. prosince, každý den dva díly po sobě od 16:35. Kdo můžete Spektrum sledovat na kabelovce nebo přes satelit, určitě se dívejte. Vy ostatní se nechte od někoho pozvat nebo zkuste přemluvit známé, ať vám to aspoň nahrají. Bude opravdu na co se dívat.

Prehistorický park
Spektrum, 24. – 26. 12. 2006, 16:35
6 x 48 min

Hodnocení (0 až 10 bodů): 9 (desítku si zatím pořád nechávám do rezervy)