Reklama
 
Blog | Jan Kolář

Nejtěžší spam na světě?

Už vám někdy přišel pětikilový spam? Nám jo, heč! A teď nemluvím o kilobajtech, ale o kilogramech. Balíková analogie spamu čili nevyžádané reklamní pošty dorazila k nám do výzkumáku hned ve třech kopiích. Z balíku vykoukla na adresáty obrovitá, výpravně vyvedená kniha. Bohužel se nesetkala zrovna s nadšeným ohlasem, protože my biologové většinou věříme na evoluci. Přesto se mi díky ní rozšířily kulturní obzory. Opravdu jsem se dozvěděl pár nových věcí.

 

Spam nikoli virtuální

Zvláštní zásilka přišla třem nejdůležitějším lidem na ústavu – ředitelce, jejímu zástupci a předsedovi rady instituce. (Tady pro jistotu upozorňuji, že dnešní článek, stejně jako všechny ostatní na mém blogu, reprezentuje pouze mé osobní názory, v žádném případě stanoviska mého zaměstnavatele). Anglicky psaná kniha se jmenuje Atlas of Creation čili Atlas stvoření. Jde pouze o první díl, takže budou následovat další; nejnověji vyšla tuším trojka.

Reklama

Svým provedením je kniha bez přehánění impozantní. Má 800 stran formátu skoro A3, vytištěna je kompletně na křídovém papíře a nad textem mají převahu fotografie. Ty sice nejsou vždy úplně excelentní, nicméně v průměru jsou dosti zdařilé. Přiloženo je i DVD. Jediná výrazná vada jsou desky, které se už po prvním prolistování odlepily od vnitřku.

 

Bichle o stvoření

Forma tedy téměř dechberoucí. A co obsah? Ten je kreacionistický. Autor se tedy snaží přesvědčit čtenáře, že organizmy se nevyvinuly evolucí, ale stvořil je Bůh. Ovšem pozor: jeho kreacionizmus je jiný než primitivní představa, že Bůh stvořil svět za šest dnů a Země je stará jen pár tisíc let. Uznává představy současných přírodovědců o stáří Země a o její geologické historii. Tvrdí ovšem, že každý druh byl v určitém okamžiku stvořen už jako hotový a od té doby zůstává stejný, neprodělává žádné evoluční změny.

To je hlavní bod, který se snaží dokázat. Dobře přes tři čtvrtiny svazku proto zabírají fotografie zkamenělých organizmů a jejich současných žijících příbuzných. Často vypadají opravdu na první pohled skoro shodně (ostatně to bylo určitě kritérium výběru do knihy), i když drobnější rozdíly se někdy dají postřehnout.

Autor z výkladu vynechává evidentně vymřelé tvory jako trilobity a dinosaury. Pro jeho představu o vývoji-nevývoji života ale nejspíš nepředstavují problém. Žádné jasné vysvětlení jsem v knize nenašel, odhaduji však, že je asi takové: Když Bůh nějaký druh stvořil, mohl ho později také nechat vymřít. Rozhodně se z něj nevyvinul žádný jiný druh.

Závěrečnou část knihy tvoří zhruba dvacítka krátkých kapitol na téma proč je evoluční teorie špatná až nemorální a jaká fakta ji vyvracejí. Většinou se zde opakují už tisíckrát přemleté kreacionistické argumenty, z nichž podstatnou část evoluční biologové dosti přesvědčivě vyvrátili.

Nemělo by moc smysl, abych psal blog jen o tom, že vyšla nějaká další kreacionistická publikace. Nechci ani v rámci svých pokusů popularizovat vědu proti kreacionizmu brojit nebo argumentovat, jakkoliv s ním nesouhlasím. Ať si každý hlásá a píše, co chce. Lidé už si to přeberou podle vlastního uvážení. Svoboda slova je pro fungující demokracii důležitější hodnotou, než je vědecká pravda. (I když si nemyslím, že pod svobodu slova spadá právo veřejné televize vysílat neobjektivní a manipulativní pořady hrůzné technické kvality).

 

Postřehy mezi řádky

Proč tedy píšu tenhle článek? Z listování knihou jsem získal několik informací, které mě překvapily. Jsou rázu spíše kulturního a společenského, než vědeckého. Možná budou připadat zajímavé i vám.

O prvním poučení už jsem psal: kreacionizmus Atlasu stvoření je poměrně propracovaný a tenhle konkrétní směr jsem neznal. Důvod bude ten, že se o kreacionizmus nijak aktivně nezajímám. Je to však varování, že nelze všechny lidi, na něž pasuje určitá nálepka, házet do úplně stejného pytle. Chcete-li mezi stoupenci stvoření jemněji rozlišovat, můžete začít příslušným heslem anglické Wikipedie, které vypadá solidně zpracované.

Druhé mimořádně zajímavé zjištění se týká autora. Doteď jsem byl přesvědčený, že na kreacionizmus mají monopol křesťané – zvlášť protestantští fundamentalisté z USA, kteří se s jeho pomocí snaží propašovat náboženství do škol. Vyučování náboženství ve veřejných školách je totiž v USA protiústavní, takže kreacionizmus vyučovaný jako přírodní věda by do nich dostal víru aspoň zadními vrátky.

Atlas stvoření ovšem napsal muslim! Konkrétně Turek Adnan Oktar, publikující pod pseudonymem Harun Yahya. O islámu a proti evoluci napsal už spoustu knih, jak se snadno přesvědčíte na osobní internetové stránce. Seznámit se s jeho názory můžete i v článku, který o něm nedávno vydala agentura Reuters. Yahya se pilně stará i o propagaci. Svůj poštovní spam poslal podle Reuters deseti tisícovkám evropských a severoamerických vědců a učitelů. Kreacionizmus tedy žije i mimo křesťanské kruhy. Pozoruhodné.

Navíc se mu v islámském prostředí daří natolik dobře, že je ho někdo ochotný financovat. Počítejte se mnou: Yahya rozdal 10 000 exemplářů výrobně extrémně nákladné knihy, kterou přes svůj web prodává za 99 dolarů (což je pořád ještě dost levné). Jen reklama ho tedy stála při současném kurzu dolaru dobrých 16 miliónů korun! Zdroje Reuters spekulují, že Yahyovu publikační činnost podporují movití turečtí stoupenci jeho náboženských myšlenek.

 

I have a dream…

Nemám nic proti víře. Dokonce ani proti islámu, který v poslední době kvůli teroristům nemá nejlepší pověst. Koneckonců i Atlas stvoření prezentuje islám jako mírumilovné náboženství, což je aspoň jeden kladný bod pro autora. (A za terorizmus a totalitní režimy může podle něj Darwinova teorie – zase půl bodu dolů). Mám ale jedno přání: aby se světová náboženství už přestala míchat do vědy a pokud možno i do politiky a o to intenzivněji se věnovala spáse lidských duší. V této činnosti jsou totiž opravdu prospěšná.