Reklama
 
Blog | Jan Kolář

Knižní tipy na Vánoce s bonusem a výstrahou

O víkendu jsem si mírně zděšen uvědomil, že Vánoce budou za nějakých deset dní. Situace vyžadovala okamžitou akci. Při výpravách za dárky mě neodolatelná magická síla vždycky vtáhla do nejbližšího knihkupectví. Díky tomu jsem pro vás mohl nasbírat pár tipů na zajímavé populárně-naučné knížky. Na závěr přidávám bonus pro děti a knihu s výstrahou.

 

Knižní novinky se na mém blogu dlouho neobjevily. Takže připomínám, že jde o subjektivní výběr literatury, která mě zaujala při listování v obchodě. Většinou jsou to novinky nebo tituly vyšlé během posledních pár měsíců. Míru svého nadšení se snažím vyjádřit hvězdičkami od jedné do tří – z tříhvězdičkových knih jsem měl nejlepší dojem. Začneme historickými publikacemi, jichž se v poslední době urodilo hodně.

K. Čapková, M. Frankl: Nejisté útočiště (**). Po nástupu Hitlera k moci emigrovalo z Německa mnoho Židů a antifašistů. Tehdejší Československo bývá líčeno jako oáza tolerance, kde tyto uprchlíky čekaly téměř idylické podmínky. Autoři si ale dali práci s podrobným výzkumem a výsledný obrázek je o dost méně růžový. Prominentní německé intelektuály sice Československo vítalo s otevřenou náručí, ovšem chudší emigranti byli mnohdy považováni spíš za přítěž. Zajímavé svědectví o životě zoufalých lidí v nejistých časech.

Reklama

Jan T. Gross: Strach (***). Myslíte si, že po osvobození vyhlazovacích táborů a skončení druhé světové války se mohlo Židům v Evropě dařit už jen dobře? Tak to vítejte v Polsku – nejlépe ve městě Kielce, kde se 4. července 1946 odehrál největší protižidovský pogrom po roce 1945. Historik z univerzity v Princetonu rekonstruuje jeho průběh a snaží se vypátrat příčiny polského poválečného antisemitizmu. Pokud to stihnu, pokusím se napsat recenzi ke Dni památky obětí holocaustu (27. ledna).

Pokračujeme směrem k přítomnosti. J. Pernes, J. Pospíšil, A. Lukáš: Alexej Čepička (**). Čepička je dnes asi nejznámější jako člověk, za kterého válčili černí baroni. To je pravda – byl tehdy ministrem národní obrany. Nesmíme však zapomínat na jeho další zásluhy. Tento přední československý stalinista a zeť Klementa Gottwalda napáchal nemálo škod například i ve funkci ministra spravedlnosti. Čepičkovo postavení v Gottwaldově mocenské partě charakterizují autoři knihy podtitulem „šedá eminence rudého režimu". To zní lákavě.

A. Guerney: Kompas (**) je na půl cesty mezi dějinami a přírodními vědami. Vypráví o vynálezu kompasu a o jeho postupném zlepšování z jednoduché navigační pomůcky v důmyslný přístroj. Můžete si číst o chytrých nápadech vynálezců a zároveň se vydat na širé moře s kapitány, pro něž byl spolehlivě fungující kompas nejdůležitější věcí na lodi. Takovou drsnou romantiku už v dnešní době GPS navigací nezažijete.

J. Schindler: Ze života bakterií (*). Další ze stručných knížek o zajímavých tématech, které vycházejí v edici Průhledy nakladatelství Academia. Autor nelíčí bakterie v první řadě jako strašáky a zabijáky, ale spíš jako organizmy s osobitým životním stylem. Titul asi moc nepronikne do běžné distribuce; musíte hledat v knihkupectvích Academia.

J. D. Barrow: Nové teorie všeho (***). Anglický kosmolog, teoretický fyzik a matematik připravil aktualizovanou verzi své starší knihy z roku 1990. Přiblíží vám moderní teorie o podstatě hmoty a vesmíru, jejich matematické základy i jejich často překvapivé důsledky. Barrow umí složité fyzikální poblémy popsat srozumitelně, takže se ho vyplatí číst.

Teď slibovaný bonus pro děti. L. a S. Hawkingovi: Jirkův tajný klíč k vesmíru (**). Stephen Hawking je proslulý teoretický fyzik z Cambridge, L. Hawkingová je jeho matka a spisovatelka. Společně napsali dobrodružný příběh pro děti. Malý Jirka a jeho kamarádi cestují s pomocí superpočítače po vesmíru a potkávají planety, komety, černé díry a další kosmické objekty, o nichž se cestou leccos zajímavého dozvědí. Příběh se mi zdá poněkud ujetý, ale dětem se možná bude líbit. Kniha je řekl bych vhodná pro středně staré ratolesti; na nejmladší školáky je příliš složitá a puberťáci už se vám na ni vykašlou.

Na konec jsem si nechal knihu s výstrahou, R. Dawkins: Příběh předka (???). Dawkins je evoluční biolog přednášející na Oxfordu. Napsal už několik knih s popularizačními ambicemi, například Sobecký gen. Příběh předka je putování evolucí proti proudu času – od člověka až k počátku života. Různé druhy organizmů zde vyprávějí své „životní story". Netradiční pojetí vypadá slibně. Ovšem předem varuji: rozmyslete si, jestli máte chuť číst zhruba sedmisetstránkový tlustospis, velmi podrobný a míchající dohromady mnoho různých témat. Obávám se, že tohle nebude kniha, která by se kromě biologů líbila i širší veřejnosti. Nicméně zkusím koupit, přelouskat a zrecenzovat.

To je ode mě všechno. Jestli jste objevili v poslední době další dobré knížky, napište o nich do diskuze. Já se jdu na pár dní flákat na předvánoční dovolenou.