Reklama
 
Blog | Jan Kolář

Chytré knihy na červen – ropa, kontaktní čočky a zvěrstvo

To nám toho v poslední době zase vyšlo! Než bych psal jeden dlouhatánský článek, rozdělím raději červnové knižní tipy do dvou kratších. Dnes začneme přírodními vědami. Kromě věcí z nadpisu bude řeč ještě například o kvantech, orchidejích a velké matematické záhadě. Bonus je tentokrát netradiční - upozorním vás na jedno doslova zvěrstvo. Na konci článku pak najdete anketu, což je na mém blogu premiéra.

Na úvod vysvětlení pro ty z vás, kdo čtou mé knižní tipy poprvé. Zde zmiňované populárně-naučné knížky jsem (zatím) nečetl, ale udělaly na mě dobrý dojem při prohlížení v knihkupectví. Pro lepší orientaci k nim připojuji jednu až tři hvězdičky; tím se je pokouším zařadit na škále od „zajímavých" po „téměř geniální". Všechno jsou novinky vyšlé v poslední době.

Nejdřív dva tituly, které už mi doporučovali nakladatelé na veletrhu Svět knihy, ale jsou natolik dobré, že by byla škoda o nich dnes pomlčet. M. Kaku: Paralelní světy (**). Americký fyzik japonského původu a usilovný popularizátor vědy vám přiblíží, jaké představy o povaze vesmíru mají fyzikové a kosmologové začátku třetího tisíciletí. Čtení bude asi trochu náročnější na přemýšlení, ale ty úžasně zajímavé teorie za drobet intelektuální námahy stojí.

R. Gilmore: Alenka v říši kvant (***). Čerstvě vyšlo, prvně jsem viděl včera. Fyzik elementárních částic si vypůjčil Carrollovu Alenku a nechal ji cestovat do země kvantových jevů. Alenka tam zažívá spoustu bizarních příhod. Ovšem bizarních jen pro nás – pro takové elektrony nebo fotony jsou popisované události denní chleba, naprostá normálka, obnošená vesta. Zmenšete se tedy spolu s Alenkou a objevte pro sebe podivuhodný svět kvantové teorie. Stojí koneckonců v základech dnešní fyziky a spousty jejích praktických aplikací. Proto je skvělé, že o ní vyšla kniha srozumitelná a ještě k tomu zábavná.

O. Wichterle: Vzpomínky (*). Už čtvrté vydání stručných memoárů našeho slavného chemika, vynálezce silonu a měkkých kontaktních čoček. Wichterle bohužel pracoval v éře socializmu. A myslel i vystupoval natolik nezávisle a „ideově nesprávně", že se komunisti opravdu neobtěžovali vážit si jeho fenomenálního vědeckého talentu. Kromě obdivuhodného osobního příběhu přináší kniha také svědectví o tom, jak se dělala věda v socialistickém Československu a jaký vliv na ni měla permanentní státní buzerace příliš přemýšlivých lidí.

Reklama

N. Nash, I. La Croix: Orchideje (**). Americký botanik a britská botanička, oba celoživotní nadšenci do orchidejí, sestavili objemnou encyklopedii těchto úžasných rostlin. Začíná obecnými kapitolkami o biologii a pěstování orchidejí. Pak následuje podrobný přehled druhů od A do Z. Za grafickou úpravu, záplavu vynikajících fotografií a množství informací by si kniha zasloužila tři hvězdičky. Překlad je však už při prolistování poněkud pochybný („Budou se na ně stále zaostřovat zorničky sběratelů?", ptá se například na perspektivy pěstování orchidejí). Škoda. Přesto si myslím, že milovníci květin knihu ocení.

S. Singh: Velká Fermatova věta (**). Fermatova věta je zdánlivě jednoduché matematické tvrzení. Dokázat její platnost se nicméně podařilo až po několika staletích usilovné práce mnoha chytrých hlav. Vzrušující matematické dobrodružství vám bez nadměrného bloudění džunglí vyšší matematiky přiblíží Simon Singh, autor vynikající Knihy kódů a šifer. Velká Fermatova věta byla jeho první kniha. Nyní vychází ve třetím vydání, které autor doplnil a revidoval.

V. Cílek, M. Kašík: Nejistý plamen (***). Nedávno jsem viděl plakát, zvoucí na koncert kapely Sdružení rodičů a přátel ropy. Netuším, co hrají za muziku. Jen mě tehdy napadlo, že členové tohohle spolku jsme vlastně všichni. Naše životy závisejí na ropě až nezdravě moc, a nebylo by tedy od věci zjistit si o černém zlatě více informací. Ty podstatné teď přináší kniha geologa Václava Cílka a fyzika Martina Kašíka. V. Cílka možná znáte díky jeho článkům v Respektu. Píše i knihy a v posledních letech se literárně nebývale rozjel. Jak stíhá psát jednu knížku za druhou a přitom ještě ředitelovat Geologickému ústavu, zůstává jednou z největších záhad současné české vědy. V Nejistém plameni vám autoři objasní, jak se ropa hledá a těží, jak ovlivňuje jednání a myšlení současné civilizace, kdy pravděpodobně dojde, co pak budeme dělat… Prostě samé zajímavé, důležité až zneklidňující věci. Cílek s Kašíkem chtějí hlavně objektivně informovat. Lakování na růžovo i malování čertů na zeď nechávají podle vlastních slov na jiných. Příjemná změna například ve srovnání s debatou o oteplování, kde v jednom táboře burcuje do lítého boje bývalý viceprezident USA a ve druhém současný prezident Česka.

Kdo dočetl až sem, má nezadatelné lidské právo na slíbený bonus. Inzerované zvěrstvo kupodivu není nějaká příšerně zpackaná kniha, před kterou vás chci varovat. Naopak – publikace výtvarníků M. Cihláře a V. Richterové Zvěrstvo (***) je krásná a vychází u příležitosti jejich nynější výstavy v pražském Uměleckoprůmyslovém museu. Paralelně běží i malá virtuální výstava. Kniha je uspořádána jako každý solidní fotografický atlas zvířat, s druhy seřazenými podle abecedy. Na fotografiích jsou ale místo opravdových zvířat jejich umělecké podobizny. Podobizny velice nápadité, musím říct. M. Cihlář proslul hlavně svou spoluprací s pražskou zoo, kde uvidíte obrázky zvířat vyrobené podle jeho linorytů na každém kroku. V. Richterová zase tvoří plastiky, dokonce i z tak netradičního materiálu, jako jsou různobarevné PET lahve. Knížka opravdu potěší a najdete v ní všechno od korovce jedovatého (M. Cihlář, plastika z papíru a čočky) po surikatu (V. Richterová, sousoší bronzových surikat na čedičovém monolitu, k vidění před vchodem do ZOO Praha).

Na závěr novinka. Velký šéf a dobrá víla Respektoblogů Adam Javůrek nedávno spáchal návod na vkládání anket do článků. Tím mě potěšil, protože bych rád měl lepší zpětnou vazbu od vás čtenářů. Zatím znám jen čtenost a počet hlasů pro články, což nejsou zrovna podrobné údaje. Jestli chcete, zahlasujte si v anketách, vaše názory mě vážně zajímají. Z první se chci dozvědět, co na mém blogu čtete nejraději, druhá se týká konkrétně dnešních knih. Můžete vybrat vždy jen jednu odpověď (stačí kliknout na její text) a z jednoho počítače jde hlasovat jen jednou.

Po víkendu se těšte na knihy o historii a jednu o dějinách umění.